zondag 21 februari 2010

Pickwick High Tea

Via Pickwick spaarde ik voor het High Tea- arrangement. Met mijn vriendin ging ik gistermiddag eerst winkelen en daarna aan de High Tea.... en wat was het leuk! Gezellig een middagje kletsen en ondertussen theedrinken en snoepen....
Een High Tea is van adellijke oorsprong. Het begint allemaal rond 1840 met Anna Russell, gravin van Bedford. Om het hongergevoel tussen de lunch en het late diner te verdrijven laat zij haar butler om 5 uur 's middags thee met sandwiches en cake op haar kamer serveren. Al snel nodigt zij ook haar vriendinnen uit en verhuizen ze naar de zitkamer: een nieuw sociaal fenomeen is geboren.
Bij een High Tea drink je bij voorkeur zwarte thee. Niet verwonderlijk want in de tijd dat High Tea ontstond, waren er in Europa geen andere theesoorten. Net als groene en witte thee wordt zwarte thee gemaakt van de blaadjes van de theestruik. Door de groene theeblaadjes te verflenzen, te rollen, te fermenteren en te drogen krijgen ze hun karakteristieke donkere kleur en rijke smaak.

Tijdens een High Tea komen zowel zoete als hartige hapjes op tafel. Gebruik je een etagiére, leg dan op de onderste schaal de sandwiches en andere hartige hapjes, op de middelste schaal de scones en bovenop de zoetigheden, zoals bonbons, koekjes of brownies.
Uit het foldertje van Pickwick over de High Tea haalde ik het volgende recept voor lekkere scones:

Boodschappen:(12 stuks) 300 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, 50 gram suiker, snufje zout, 85 gram koude boter, 1 ei, 1 eidooier, 1,2 dl volle melk, 1 eiwit, 125 ml créme fraiche, 1 dl slagroom.
Bereiden:oven voorverwarmen op 220 C, meng bloem, bakpoeder, suiker en zout, kneed de boter erdoor tot een klonterige massa, klop het ei met de eidooier los, roer het door de melk en doe het bij het deeg, kneed het deeg tot een stevige bak en rol het uit tot een deeglap van 2,5 cm dik, steek met een metalen ring (diameter van 6 cm) vormpjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat, klop het eiwit los en bestrijk de bovenkant van de scones, bak de scones in 20 minuten gaar, klop voor de clotted cream 125 ml créme fraiche los met 1dl slagroom.


Het was erg leuk om een keer een verzorgde High Tea mee te maken, maar het is misschien nog wel leuker om er zelf thuis één te houden. Lekkere hapjes maken, liters thee zetten, leuk servies uit de kast halen en natuurlijk  je vriendinnen uitnodigen.

5 opmerkingen:

  1. Hi Hilde, wat een vrolijke post zo op de zondagavond! Zo te zien was het erg gezellig. Nog een leuke avond!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Hoi, Ik ben nieuw op jouw blog, maar mag toch wel even zeggen dat ik vind dat je een ontzetend mooie wooninrichting hebt hoor!! Ik ga je volgen bij al je volgende blogposts!

    Wat gezellig zeg die Pickwick Hightea
    Ik heb mijn kaart ook vol, moet alleen nog een datum plannen!!

    Liefs Patricia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me heel gezellig zo'n high tea. Leuk ook om er thuis een te houden!
    Wens je een fijne week, Madelon

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er gezellig uit, jullie hebben vast genoten van al die lekker hapjes...Groetjes Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hé Hilde,
    Mmmm, dat ziet er smakelijk uit, en leuk met een vriendin jouw dag kon niet meer stuk.
    Laatst heb ik met 3 vriendinnen aan de high tea gezeten zooo gezellig, maar thuis kan het ook heel goed en misschien wel nóg lekkerder.
    Hermine

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een reactie achterlaat!

Groetjes Hilde